2016. január 23., szombat

Chihiro Szellemországban - avagy Chihiróból Sen

Chihiro Szellemországban

Talán az egyik legnépszerűbb Miyazaki alkotásról olvashattok most. Ezt azért mondom ilyen bátran, mert a maga idejében még Oscar-díjat is kapott. Na, ez pedig már nagy szó, ezért is gondoltam úgy, hogy most beszélek róla. A vándorló palota után már nem volt nehéz erre is rátalálni, hiszen akkor mélységes lelkesedéssel vettem bele magam a Ghibli világába. És erre csak rátett még egy lapáttal, hogy az egyik osztálytársam fáradhatatlanul zaklatott vele, hogy nézzem meg. És milyen jól tettem! Nehezen tudok dönteni Howl és Chihiro között, ezért inkább mondom, hogy az első helyen ez a két film áll. Varázslatos, tanulságos, és megdöbbentő mögöttes tartalmakkal bíró film. De korántsem kisgyerekeknek való, pont ezek miatt a hátsó jelentések miatt. Bár nem tiltanám el a gyerekeket tőle, hiszen amíg nem értik, nem lehet baj. De nem is kertelek többet, utazzunk el ebbe a varázslatos világba, irány Szellemország!

Adatok:

Megjelenés dátuma: 2001. júluis 20. 
Időtartam: 125 perc
Rendező: Miyazaki Hayao
Gyártó: Ghibli International

Ismertető:

Történetünk tökéletesen átlagosan kezdődik, varázsvilágnak nyoma sincs. Egy tízéves kislány, Chihiro a szüleivel épp költözködésben van. A kislánynak nincs igazán ínyére az új város gondolata, de sajnos nics sok beleszólása a dolgokba. A hosszú utazásuk során azonban eltévednek, és egy különös helyhez érnek a kocsijukkal. A szülőket hajtja a kíváncsiság, így átkelnek a szűk alagúton, és egy mesés helyen találják magukat. A város, ahova érkeznek kihalt, egy lélek sem jár arra. Azonban a boltokról ugyanez már nem mondható el. Az apa és anya rögtön rá is veti magát egy megrakott asztalra, és már-már taszító mohósággal kezdik falni a felszolgált ételeket. Azonban eljön az este, és Chihiro, aki szüleitől elszakadva szaladgált a városban, fura lényekre lesz figyelmes. Lassú alakokat lát, majd legnagyobb meglepetésére ő maga egyszer csak kezd eltűnni. Ekkor találkozik egy érdekes kisfiúval, Hakuval, aki segít neki. Chihiro sikeresen kiszabadul ebből az állapotból, de szüleitől elszakadt, és mire észbe kap, már belépett a szellemek világába. Haku azt javasolja neki, hogy menjen el a városban lévő palotába, és álljon be dolgozni. Chihiro így is tesz, azonban később találkozik Yubabával, a palotát irányító boszorkánnyal. Az asszony végül felveszi a palotába, amiről kiderül, hogy az egy varázslényeknek kialakított pihenőhely és fürdő. Yubaba cserébe azt kéri, hogy Chihiro adja neki a neve egy részét, így a Chihiróban lévő írásjelek közül már csak a Sen olvasatú marad meg. A kis Sen jól megállja a helyét a munkában, segít egy emberi mocsokkal teli lénynek megtisztulni, és egy furcsa arctalan szellemmel is kapcsolatba kerül, amely kihasználva az emberi pénzéhséget, aranyérmékkel csalogatja magához áldozatait. De valójában Sent akarja. A lány viszont nem enged neki. Újra feltűnik a színen Haku is, ezúttal sebesülten, sárkánnyá változva, akit üldöz a Yubaba ikertestvére, Zenibaba. Az iker azzal gyanúsítja Hakut, hogy ellopott tőle egy pecsétet, majd eltűnik. Sen felkerekedik, és az arctalan szellem és néhány kisállat társaságában visszavigye a pecsétet Zenibabának, onnan pedig Haku hozza vissza. A két fiatal megszereti egymást, Chihiro pedig segít Hakunak visszakapni régi életét. Azonban a sajátját csak egy módon teheti meg. A telhetetlen szülők disznóvá változtak, így egy kisebb konda közül fel kell ismernie őket, hogy visszatérhessenek az emberi világba. Chihiro sikerrel jár, és folytathatják átlagos életüket.

Vélemény:

Tudom, elég hosszú lett az ismertető, és néhol kellett is segítség, mert ennél a filmnél tényleg csak kapkodja a fejét az ember, ha követni akarja az eseményeket. De az is biztos, hogy ezt a filmet borzasztóan nehéz megérteni, főleg, ha valaki nem olvas utána. Én sem vagyok tisztában minden részletével, de még ennek ellenére is lenyűgözött. Csodás film, egy sajátos atmoszférával, amihez a zene csak még jobban hozzáad, és szinte biztos vagyok benne, hogy aki megnézi, azt teljesen magával ragadja ez a varázslat. Nem is beszélve a tanulságokról. Volt itt minden, környezetszennyezés, mohóság, kapzsiság, de talán az egyik legfontosabb üzenete a gyermekek tiszta szíve. Chihiro volt az egyetlen, aki nem hajolt meg az Arctalan szellem hatalmának, és nem ugrott a pénzért. És végül így menekült meg előle. Néhol talán ijesztő alakok tűntek fel, és alkalmanként jobban belegondolva a gondolatokba, én is hátrahőköltem a film zsenialitásán és tartalmán. Zseniálisan ötvözi a japán kultúrát és mitológiát a mai kor kérdéseivel, és néhol egy-egy nyugati alkotást is alapul vesznek. Kivétel nélkül mindenkinek ajánlom. A film ugyanis egyben egy varázslatos fantasy, mese, művészfilm és tanító alkotás. Kötelező megnézni!

Szereplők:

Chihiro / Sen - Hiragi Rumi
Főszereplőnk egy abszolút hétköznapi kislány. Fiatal kora ellenére érettebben viselkedik a felnőtteknél, és a szíve tisztább bárkiénél. Odaadóan segít az emberek világából érkező, sárral és szeméttel belepett vendégnek is, és az arctalan vendég is őt pécézte ki, de nem enged az arany csábításának. Szívén viseli barátai sorsát. A történtek ellenére is fontosak neki a szülei, és mindent megtesz azért, hogy megmentse őket. Sok mindenen megy keresztül, de bátran néz szembe az akadályokkal, és sorra küzdi le őket. Talán az egyik legpéldásabb Miyazaki karakter. 

Haku - Irino Miyu
A fiú, aki rögtön az elején Chihiro segítségére siet. Ő menti meg a szellemmé változástól is, és később is mellette áll, amikor csak tud. Varázslóként Yubaba szolgálatában dolgozik, és sárkány alakban teljesíti a feladatokat. Többször kell harcolnia, és az életét kockára tennie. De talán ő szimbolizálta azt, hogy a sikerért cserébe áldozatokat kell hozni. Ő a munkáért az életét áldozta, és még az emlékezetét is elvesztette. 

Szülők - Naito Takashi (apa) és Sawaguchi Yasuko (anya)
Chihiro szülei egy gyereken is túltesznek konokság terén. Kezdődve azzal, hogy miután eltévedtek, meggondolatlanul kalandoznak az ismeretlen területen, ezzel bajba sodorva az egész családot. A szellemvárosban rögtön rávetik magukat a vendégeknek kikészített lakomára, így disznóvá változnak. Ez a motívum már Homérosz Odüsszeuszában is megtalálható volt, innen vette az ötletet Miyazaki is. A két felnőtt felelőtlen és csak az élvezeteknek él. Végül a tízéves lányuk menti meg őket. Ez egy csodás társadalomkritika arról, hogy sokszor a gyerekek mennyivel érettebben gondolkodnak, és mennyivel becsületesebbek.

Arc Nélküli - Yo Izumi
A szellem kilétéről nem tudunk sokat. Szinte a semmiből tűnik fel a fürdőben, és egy csapásra felborítja a rendet. Nem beszél, de rengeteg pénze van. Amit előszeretettel szór a fürdő dolgozói között. Ezzel kapcsolatos kritikája a szerzőnek, hogy az értékes aranyérméket az arctalan szellem valójában mocskos sárból készíti. Az emberek kapzsiságát pedig mi sem mutatja jobban, minthogy életüket is feláldozva ugranak a szellem elé potyogó aranyért, aki így könnyen felfalhatja őket. Nem igazán értettem az ő karakterét, mert az elején rossznak volt beállítva, később pedig ő kísérte Chihirót Zenbabához, és segített is neki. Minden esetre nem mondanám főgonosznak. 


Hozzátenném, hogy ebben a filmben inkább a történeten van a hangsúly, mint a karaktereken. Igaz, hogy azok is szépen ki lettek dolgozva, és egytől-egyig szerethetőek, vagy épp gonoszak (kivéve Arc Nélkülit) A tanulsága nem egy nagy gondolat, hanem sok kis érték halmozása. Aki ezt a filmet még nem látta, az most mindent tegyen le, és azonnal nézze meg, mert azon kívül, hogy alapmű, és Oscar-díjas alkotás, egy varázslatos mese minden korosztálynak. Köszönöm, hogy elolvastad és remélem tetszett. Gyere máskor is! 

Kapcsolódó:

forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szkielet Smoka Zaczarowane Szablony