2015. november 7., szombat

Macskák királysága, avagy a mennyország számomra

Macskák királysága

A Studio Ghibli újabb gyöngyszemét hoztam el. Bár ezt nem Miyazaki rendezte, mégis egyik kedvencem. Ez talán azért lehet, mert menthetetlen macska-mániás vagyok. Egyik délután a nővéremmel fogtuk magunkat, és lenyomoztuk a Ghibli filmeket, így akadtunk rá erre is. Első megnézésre átlagosnak tűnt, de aztán sokadik alkalom után már megunhatatlanná vált. Szerintem aki szereti a Ghiblit, vagy esetleg a macskákat, az értékelni fogja. 

Adatok:

Megjelenés: 2002. július 19.
Játékidő: 75 perc
Rendező: Morita Hiroyuki
Gyártó: Studio Ghibli 
Zene: Nomi Yuji

Ismertető:

Haru középiskolába jár, ahol nem túl sok figyelem irányul rá. Szétszórt, szórakozott lány, akinek az élete egy nap mégis megváltozik. Az utcán sétál, amikor meglát az út közepén egy macskát, és a felé tartó kamiont. Nem tétlenkedik, rögtön a segítségére siet, és megmenti a macskát. Az elkövetkezendő napokban azonban különös dolgok történnek. Éjszaka egy fura vendége érkezik, aki nem más, mint a macskák királya. Elmondása szerint a cica, akit megmentett, a macskák hercege, Lune. A király legfőbb célja pedig az, hogy a hős Harut feleségéül adja. A macskák rászállnak. Zaklatják, és ajándékokkal lepik el. Haru egyik délután azonban egy fura hangot hall, ami utasítja, hogy keresse fel a Macskaügyi Hivatalt. Találkozik egy nagy fehér macskával, Mutával, aki el is vezeti oda. Ott ismeri meg a Bárót és Totót, a hollót. Azonban Haru mégis a király kezére kerül, és hozzá is kényszerítenék a herceghez, ha nem tiltakozik minden erejével. Bár macskává változtatják, mindent megtesz, hogy kiszabaduljon a fogságból. A történet végén maga Lune jön el, hogy nemtetszését fejezze ki, és feloldozza Harut. Happy end!

Vélemény: 

Nagyon aranyos film, szórakoztató, és sok mindent megtanít. Ugyanis bár könnyed családi filmnek van beállítva, mégis komoly dolgokat fogalmaz meg. A zsarnok király, a megszállott macskák, vagy épp a társadalmi berendezettség. Sok mögöttes tartalommal rendelkezik a film. Érdemes megnézni, ha másért nem, mert egy igazi klasszikus! 

Szereplők:

Yoshioka Haru - Ikewaki Chizuru
Főszereplőnk ügyetlen, szétszórt fiatal lány, aki csak éli a maga kis életét. Sokak szerint kissé fura, de mégis jószívű. Természetesen egy átlagos középiskoláshoz mérten világrengető problémákkal küzd, ilyen a szerelem is. Talán erőlteti az érzést, azonban az mégis rátalál. Na, az egy érdekes helyzet! :D Ennek ellenére a film végére talán kissé megkomolyodik, és sok új barátot szerez. Nem volt nagy kedvencem, talán az idegesítő szinkronhangja miatt, mindenesetre nem is utálom. 

Humbert von Gikkingen báró - Hakamada Yoshihiko
Báró egy kis házban él, ha jól értelmeztem, egy bábu, ami életre kel. Segít Harunak, hogy megmeneküljön a király katonái elől. Hűvösen, kimérten viselkedik. Tipikus báró. Emberként valószínűleg vonzó külseje lenne. 




Muta / Renaldo Moon és Toto - Watanabe Tetsu és Saito Yousuke
Báró segítői, a zsémbes fehér macska, és a holló. Idővel összebarátkoznak Haruval. Sok mindent mondjuk nem lehet elmondani róluk. 






Macskák királya - Tanba Tetsuro 
A zsarnok uralkodó akarata ellenére akarja fiához adni Harut. A film szépen bemutatja, hogyan nyom el mindenkit. Ilyen például az a jelenet, amikor kidob az ablakon egy művészt, aki nem tetszik neki. Mindenki fél tőle, mégis szolgálják. Önző, kissé talán tébolyodott. 




Lune herceg - Yamada Takayuki
Apjának szöges ellentéte. Szeretné, ha a népe boldog lenne, és elégedett. Sokat dolgozik ezen. Bár tiszteli apját, nem hagyja annyiban ámokfutását. A filmben nem tűnik fel sokszor annak ellenére, hogy valójában végig körülötte forog a cselekmény. 








Rövid filmnek tervezték, ezért is lett ilyen szegényes az ismertető. A karakterekről nem lehet túl sokat elmondani, a történeten van inkább a hangsúly. Aki szereti az ilyesmi filmeket, annak ez is tetszeni fog, szóval ajánlom mindenkinek. Remélem tetszett az ismertető. Látogass el máskor is!

forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szkielet Smoka Zaczarowane Szablony