2015. október 17., szombat

Chihayafuru - avagy betekintés a japán irodalomba

Chihayafuru

Hosszú szünet után visszatértem, hogy egy újabb kis sorozatot hozzak el nektek.
Történetünk néhány középiskolai tanulóról szól, akik különleges szenvedélynek hódolnak. Bevezetésként, mi is ez a karuta dolog? Leginkább a memória játékhoz tudnám hasonlítani, csak épp versekkel. A kifejezetten japán versforma, a waka alkotta Hyakunin isshu nevezetű "száz vers"-ből olvasnak fel. Ennek a lényege az, hogy a csupán 5 sorból álló vers első három sorát olvassák fel, a játékosnak pedig minél gyorsabban kell megtalálnia, és elütnie a vers befejező két sorát tartalmazó kártyát. Sok vers hasonlóan kezdődik, ráadásul némelyik kártya a másik fél oldalán van, a reakcióidő általában alig egy-két másodperc. Hibázni is könnyű, ha például rossz kártyát érint meg a játékos. Mégis élvezhető a játék, annál is inkább, ugyanis a sorozatunk is ezt mutatja.



Adatok:

Sugárzás ideje: 2011. október - 2012. március, 2013. január - 2013. június
Epizódok száma: 25+25 (két évad)
Mangaka: Suetsugu Yuki
Rendező: Asaka Morio
Opening1: 99RadioService - YOUTHFUL
Opening2: 99RadioService - STAR
Ending1: Seto Asami - Soshite ima
Ending2: Seto Asami - Akane Sora

Ismertető:

Ayase Chihaya páratlan szépség, és ez a nővéréről is elmondható. A különbség kettejük közt az, hogy míg az idősebb testvér kihasználja külsejét és modellkedéssel tölti idejét, Chihaya álmok és célok nélkül csak őt támogatja. Ez egészen addig tart, míg meg nem ismeri Wataya Aratát, aki rögtön megszeretteti vele a karutát. Egy másik fiúval, Mashima Taichival karöltve alkotnak egy csapatot. De minden csoda három napig tart, az alsó-középben már mindenki másik iskolában tanul. A gimnáziumban azonban Chihaya egy ismerőssel találkozik. Taichi egy iskolába került vele, és együttes erővel megalapítják a karuta-klubbot. Igaz, nem megy könnyen a tagok toborzása, de végül megalakul a csapat, és még versenyekre is lehetőségük van kijutni. Chihaya rendületlenül halad álma felé, miszerint ő lesz a legjobb női karutajátékos, a Királynő, de akadnak gondok.

Vélemény:

Csodálatos sorozat, gyönyörű grafika, szerethető karakterek, bepillantás a japán kultúrába, szerintem nem is kell több. A történet érdekes, a különböző álmok, sorsok egyaránt a mi korosztályunknak szól. Aki szereti a sportos animéket, annak ez is tetszeni fog. Néha egy kis romantika is becsúszik, de semmi csöpögés. Mindenképp csak ajánlani tudom!

Szereplők:

Első évad:

Ayase Chihaya - Seto Asami
Chihaya a nővérétől eltérően nem éppen egy nőies lány. Bár a szépsége figyelemre méltó, de nem igazán érdekli a külső, egyedül a karuta. Kissé felelőtlen, nemtörődöm, mégis egy nagyon aranyos karakter, nekem nagyon szimpatikus volt. Igaz, az iskolában nem jeleskedik, de a kártyák lázba hozzák, és kitűnő játékos válik belőle a sorozat során. Sokat tanul a többi játékostól is, többek között a játék szeretetét. Számára a csapat és a barátai nagyon fontosak, de a szerelemnek szerintem még a gondolata sem fészkelte be magát az agyába, ez többször megmutatkozik. Én azért titkon reméltem, hogy alakul valami.

Mashima Taichi - Miyano Mamoru
Kedvenc szinkronszínészem, Mamoru ismét megmutatkozott, nem is akármilyen szereppel! Taichi egy csodás fiú szerintem. Az ő karaktere volt az, amelyik a leginkább lenyűgözött. Mashima, az éltanuló, aki minden sportban első helyen áll, mégis a karutát választotta, amiben azért nem épp egy ász. A maga súlycsoportjában persze ő is jó, ezt pedig nem másnak köszönheti, mint éles eszének, aminek hála felméri a helyzetet, és gondolkodva játszik. Nekem ő volt a személyes kedvencem, szerintem sokan szeretni fogják. 

Wataya Arata - Hosoya Yoshimasa
Érdekes, nekem Arata nem volt a szívem csücske. Először persze nagyon sajnáltam, mert az osztálytársai sokat bántották. De ő egy olyan szereplő volt, akivel nem tudtam mit kezdeni. Mint egy jégcsap, olyan volt néha. Nem mondom, hogy utáltam, de örültem, mikor távolabb volt Chihayától, teret adva... Mashnak (micsoda szóvicc) Egyébként Arata tehetsége nem véletlen, nagyapja volt a karuta Mester, ő játszott vele először. 

Oe Kanade - Kayano Ai
Kana-chan a japán kultúra szerelmese. Családjának kimono üzlete van, ő maga pedig az íjász klub tagja volt, egészen addig, míg el nem csábította a karuta. Ő maga a versek miatt szereti a játékot, nem a lenyűgöző sebesség miatt. Minden versről tudja a részletes elemzését, ez sokat segít neki a játékban. 






Nishida Yusei - Nara Toru
Nishida, vagy ahogy Chihaya becézi, Nikuman-kun egy testesebb fiú, akit még általánosból ismertek egy versenyről. Nehezen akart csatlakozni, de végül megtette. A személyiségéről nem tudnék sokat elmondani, szeret enni, és hát ez azért meg is látszik. 







Komano Tsutomu - Yonaga Tsubasa 
Következő szereplőnk legfontosabb ismertetőjele a szemüveg, amely utal a személyiségére. Tsutomu egy intelligens, magolós fiú, akinek eleinte esze ágában sincs belépni a klubba, mondván, hogy tanulnia kell. Távolról figyeli féltékenykedve Taichit, aki még a sok edzés mellett is kitűnően remekel az iskolában, és nem érti, hogy képes erre. Végül mégis beadja a derekát, és nehezen ugyan, de a csapat tagja lesz.


Wakamiya Shinobu - Nakamichi Mihoko
A rettegett Királynő, az ország (vagyis hát a világ) legjobb női játékosa. Chihayának többször adódik lehetősége, hogy játsszon vele, ám a győzelem sosem sikerült. Nem is csoda, a lányt semmi más nem érdekli, csak a karuta. 

Második évad:

Hanano Sumire - Han Megumi
A fiatal lány a második évükben tűnik fel, amikor is a Taichi iránt érzett érdeklődésének következtében ellátogat a klubszobába. Miután rájön, hogy Taichit nem érdekli a szépen sminkelt arca, Feleslegesnek érzi ezt az egész karuta hülyeséget. De idővel, és egy Chihayával folytatott beszélgetés után mégis marad.






Tsukuba Akihiro - Irino Miyu
Utolsó szereplőnk már úgy érkezik, hogy jártas a karutában. Na, de azért ez nem sok előnyt jelent, ugyanis ő egy teljesen másfajta játékot ismer. Ez okoz néha nehézséget, megszokni az újfajta módszert, és jól teljesíteni nem egyszerű feladat. De az öccsei hőse minden akadályt legyőz.







Végére is értünk! Akit érdekel a japán irodalom, történelem, és egy középiskolás csapat küzdelme a győzelemért, az mindenképp nézze meg! Köszönöm, hogy végigolvastad, gyere máskor is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szkielet Smoka Zaczarowane Szablony