2015. december 30., szerda

Laputa, avagy repüljünk Gulliverhez!

Laputa - Az égi palota

Régen beszéltük már filmekről, de most ismét elővennék egy Miyazaki alkotást. Hogy miért írtam a bejegyzés címéhez Gullivert? Ugyanis a történet egy olyan csodás alapkoncepció körül forog, amelyet a jó öreg Swift (egyéni véleményem; nem bírom a pesszimizmust...) álmodott meg. De korántsem egyezik a történet. A filmbéli Laputa eltér a Gulliver utazásaiban megismerttől. Mégis, szerintem egész jó kis filmet hoztak össze belőle, ráadásul nem árt tudni, hogy a Laputa az első film, amelyet a Studio Ghibli rendezett. Szóval jó régi már! Így olvassátok ezt a kis ismertetőt róla.



Adatok:

Megjelenés dátuma: 1986. augusztus 2. (Japán)
Időtartam: 126 perc
Rendező: Miyazaki Hayao
Zene: Hisaishi Joe
Gyártó: Studio Ghibli

Ismertető:

Egyik főszereplőnk, Sheeta már a film legelején megjelenik, ugyanis egy nem mindennapi lányról van szó. Egy különleges amulett van ugyanis a birtokában, amit a kormány és a kalózok is birtokukban szeretnének tudni. Sheeta azonban sikeresen elmenekül, amikor kiugrik az őt szállító léghajóból. Az amulettnek hála épségben földet ér egy bányászfaluban, ahol megismerkedik következő főszereplőnkkel, Pazuval. A fiú nagy munkálatok közepén tart, ugyanis egy repülőgépen dolgozik, amivel majd elrepül a rejtélyes Laputába. A két kisgyerek hamar összebarátkozik, és később megtudják, hogy az amulett, amit Sheeta már generációk óta a családjáénak tudott valójában Laputából származik. Azonban a kormány üldözőbe veszi őket, és el is fogják a gyerekeket. Pazut elengedik, de a lányt fogolyként maguknál tartják. Azonban egy laputai robot, ami a hajón tartózkodik megmenti Sheetát, és miután újra találkoznak Pazuval, a kalózok segítsége által együtt utaznak el a repülő városba, hogy felélesszék azt. De vajon sikerrel járnak? Vagy tartogat még titkokat a film?

Vélemény:

Hú, micsoda érdekfeszítő kérdések az ismertető végén, hajaj! Gondolom nagy fejtörést okoz a válaszadás rájuk. De nézzük, mi is a véleményem a filmről. Hát, ha nagyon őszinte akarok lenni, nem ez a kedvenc Miyazaki filmem, de mégis, elég jónak tartom, hogy bátran ajánljam bárkinek is. Már csak azért is, mert ha belegondolunk, hogy az első Studio Ghibli filmről beszélünk, alapműnek számít. Egyébként a történet nagyon tetszett, és a karakterek is jól el lettek találva. Hál' Istennek a gyerekek nem voltak idegesítőek, ami pedig sok filmben előfordul. A végkifejlet meglepő volt, de azért nem kaptam sokkot. Végül is, akinek tetszenek az ilyesfajta filmek, annak mindenképp meg kell néznie, de aki csak szimplán érdeklődik Japán, vagy a filmművészete iránt, az is jobban teszi, ha belepillant. 

Szereplők:

Sheeta - Yokozawa Keiko
A főszereplő kislány, aki körül az egész cselekmény forog. Nem nagy spoilet ha elárulom (ismertetőkben is lehet olvasni) hogy ő Laputa jogos örököse, a hercegnő. Sheetának sok nehézségen kell átvergődnie magát, mire hazatérhet otthonába, amiről egyébként nem is tudott, hogy az otthona. Bátran néz szembe az akadályokkal, és szerintem egy egész jó kis főszereplőt kaptunk. Mint az előbb említettem, ritka, amikor a gyerekek nem idegesítőek és meggondolatlanok a filmben, de Sheeta korához képest szerintem éretten viselkedett.

Pazu - Tanaka Mayumi
A bányavárosban élő kisfiú akkor kezdett el érdeklődni a repülő királyság felől, amikor édesapjának egy arról készült fotóját megtalálta. Akkor elhatározta, hogy épít egy repülőt, és elutazik Laputába. Mikor találkozik Sheetával, rögtön befogadja otthonába, és segít neki menekülni a gonosz Muska ezredes ellen. 

Dola kapitány - Hatsui Kotoe
Na jó, én tőle féltem. A kalózhajó parancsnoka egy kemény, vaskezű nő. Könyörtelenül vezeti a legénységet, de a film során nem is telik olyan sok időbe, és megismerjük egy másik oldalát is. Micsoda meglepetés, azta! A félelmem ellenére azonban kedveltem a "hölgyet" mert végül is segített a gyerekeknek, és kiderült, hogy nem is olyan gonosz, mint azt az elején sejtettük.

Muska ezredes - Terada Minori
Vagy mint ő... A kormány embere, Muska ezredes minden erejét arra használja, hogy keresztbe tegyen a gyerekeknek, és megszerezze az amulettet. Míg Dola csapatáról kiderül, hogy nem a sötét oldalon állnak, addig ez a férfi végig a főgonosz szerepét tölti be. Mint kiderül, neki is célja van Laputával, de ez maradjon titok azelőtt, aki még nem látta.



Elérkeztünk az ismertető végére. Hát, remélem felkeltettem ezzel az érdeklődéseteket, és megnézitek, mert mondhatni kultuszfilm. Ha szeretnél valamit mondani nekem, ne tartsd magadban, véleményeket várok (magyarul nyugodtan kommentelj) várom a visszajelzéseket! 

Kapcsolódó bejegyzések:

forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szkielet Smoka Zaczarowane Szablony