2016. április 9., szombat

Kaguya hercegnő története - avagy bambuszból szépség

Kaguyahime no Monogatari

Aki nyomon követi a blogot tudja, hogy nagy rajongója vagyok a Ghibli-filmeknek. Ezúttal is egy ilyen alkotást hoztam el. Aki pedig történetesen a japán zene iránt érdeklődik, olvashatta a NEWS bejegyzésemet. A banda is feldolgozta ezt az igen ismert japán mondát, és természetesen film is készült ebből a méltán ismert történetből. A nővérem vett rá, hogy nézzem meg, bár miután az egyik kedvenc bandám is énekelt róla, már nem kellett a székhez kötözni. A grafikája eleinte fura volt, hiszen az eddig megszokott szépen kidolgozott rajzok helyett most egy elég felületesnek tűnő képi világ tárul elénk. De senki ne gondolja, hogy ez levesz a minőségből, sőt, szerintem az egész film atmoszférája ettől lesz igazi. Szinkronos változat is készült a filmhez, szóval már csak az ismertetőt kell elolvasni, hogy az embernek végleg meghozzam a kedvét hozzá. Ezennel pedig szíves engedelmeddel elrepítenélek a Heian-korbeli Japánba!

Adatok:

Premier: 2013. november 23.
Játékidő: 137 perc
Rendező: Takahata Isao
Gyártó: Studio Ghibli
Zene: Lizabett Russo - Warabe Uta

Történet:

Hogy a film háttértörténetéről egy kicsit többet tudjunk, el kell mondanom, hogy Kaguya hercegnő valójában egy japán monda főhősnője. A film is ezt dolgozza fel. Egy bambuszerdő szélén áll egy kis kunyhó, amiben egy idős, bambuszvágó házaspár. A férj egy nagy szokása szerint ellátogat az erdőbe, hogy kivágjon egy adag bambuszt, amikor különös dolog történik. Az egyik törzsben egy apró teremtést talál, aki a megszólalásig hasonlít egy kislányra. A csodától megrökönyödve viszi haza a lány, és feleségének megmutatva elhatározzák, hogy felnevelik az időközben babává változott lányt. A férj biztos benne, hogy az égiek küldték nekik, hogy viseljék gondját. A lány, akit ekkor még Hercegnőnek neveznek szédületes sebességgel nő, Napról-napra egyre nagyobb lesz. Összebarátkozik a közelben élő gyerekekkel, akik a Kisbambusz nevet adták neki és élvezi a vidéki életet. Egy nap azonban a férj ismét kimegy a ligetbe, és ezúttal nem egy lányt talál a bambuszban, hanem rengeteg aranyat. Hazaviszi a kincset, és a feleségével megbeszéli, hogy épít belőle egy palotát a Hercegnőnek, hiszen az égiek azt akarhatják, hogy előkelő körülmények közt éljenek. Elköltöznek ját a fővárosban épített palotájukba, és egy nevelőnőt fogadnak Hercegnő mellé, aki kitanítja neki az arisztokrata viselkedést. A lánynak azonban esze ágában sincs hercegnővé válni, feketére festeni a fogát, kényelmetlen kimonókat hordani, vagy kotón játszani. De később kiderül, az ellenállás csak a tanítójának szól, a lány valójában szörnyen tehetséges, és született hercegnő. Egy névadó ceremónián kapja a Kaguya nevet. A szépségének és tehetségének hamar híre megy, így a rengeteg kérő mellett már egyenesen a császártól is kap házassági ajánlatot. De Kaguya egyre csak visszavágyódik a régi életéhez, a barátaihoz és az erdei kunyhójukhoz. Ezt a boldogságot keresve telnek az évek, és a film végére fény derül Kaguya titkára, és megtudhatjuk, hogy is került a Földre.

Vélemény:

Egy ebben a korszakban íródott önéletrajzi könyv (a világ első regényírójáról, Murasakiról szólt) elolvasásakor szerettem bele a Heian-korszakba. Kaguya történetét pedig már régóta ismertem, és olvastam is egy mondáskönyvben, csak ott nem volt név szerint megemlítve. Érdekes történet, nekem pedig az egyik kedvenc mondám. Kaguya szeretne átlagos lány lenni, de tekintve, hogy nem erről a világról származik, ez szinte lehetetlen. Sok mindentől megfosztják, ami boldogságot adhat neki, és küzd saját magával is. A film tökéletesen mutatja be ezt a korszakot, a ruhákat, épületeket, és az embereket is. Maga a történet pedig szerintem csodás. Akit kicsit is érdekel Japán, vagy tegyük fel a mondák, annak ez a film kötelező. Igaz, hogy néha kicsit vontatott volt, és számoltam a perceket, hogy mikor tudjuk már meg a titkot, de egy egész jó kis film, sok mindenkinek tetszeni fog. Csak ajánlani tudom, ha egy kis kikapcsolódásra vágyik az ember. Nem egy bonyolult mű, nincs benne megoldandó rejtély, így be lehet dobni egy fárasztó sorozat közé szünetként.

Szereplők:

Kaguya hercegnő - Asakura Aki
Főszereplőnk már az elején szimpatikus volt. A titokzatos lány, aki egy számára ismeretlen dalt énekel fejből, aki természetellenesen gyorsan nő, és mégis élvezi az életét. Valamilyen szinten vártam, hogy bekerüljenek a fővárosba, de a mondában nem részletezték ennyire, hogy Kaguya mennyire elvágyik onnan. Ő jobban szerette a barátait, a csendes, nyugodt kunyhót, és a palotában is szívesen segített a házimunkában és a kerti munkában. Nagyon szerettem benne, hogy az átlagosságra törekedett, nem volt gőgös, pedig neki aztán lett volna mire. A szépsége messzi vidékekig elhíresült, ezenkívül értett mindenhez, amihez egy művelt nőnek akkoriban kellett. Kalligráfia, kotojáték, és minden más. Mégis ki akart törni ebből az életből. A formaiságokból, a fényűzésből és az őt körberajongó férfiak gyűrűjéből, akiket csak a szépsége érdekelte. Okos válaszokat adott a kérőinek, akik felelőtlenül ígérgettek neki csillagokat az égről, és egyéb lehetetlenségeket. Szerettem benne azt, hogy igazságot akart, és úgy élni az életét, ahogy jól érezte magát. A végén azonban mégis el kellett engednie a földet.

Sutemaru - Kora Kengo
Kaguya gyerekkori barátja, akivel már akkor érezhető volt a kötelék. A szegény család nem sokkal Kaguyáék után költözött el, így a lány hiába tért vissza a régi házukhoz, már nem találkozhatott vele. Sutemaru mindig felelősségteljesen viselkedett a kistestvéreivel és Kaguyával szemben, és szerette a lányt. De sajnos a sors elszakította őket egymástól, neki pedig harcolnia kellett a megélhetéséért. Bár Kaguya bármikor szívesen választotta volna őt akár a császár helyett is, szerelmük nem teljesedhetett be. Szerettem Sutemarut, de sejtettem, hogy nem kaphatja meg ő sem a földöntúli lányt.

Apa - Chii Takeo
Az öreg bambuszvágó, aki megtalálja a lányt a ligetben. Eleinte nagyon szimpatikus volt, amiért felnevelte a lányt, és úgy szerette, mintha a sajátja lenne, de aztán megtalálta az aranyat, és kezdte elveszíteni a korábbi jó tulajdonságait. Mikor elég gazdag lett, palotát építtetett, és fényűző életet élt, nem törődve azzal, hogy Kaguyának ez mekkora fájdalmat okoz. Az égiek parancsát akarta követni csupán, de ezzel nem segített a lányának. De persze őt sem lehetett utálni, hiszen a maga módján jót akart, és nem volt rosszindulatú, a pénz pedig nem hidegítette el.

Anya - Miyamoto Nobuko
Az anyuka a film végén is megmaradt az a kedves nő, aki az elején volt. A fővárosban épített palotájukban meghagytak neki egy kis részt a régi otthonukból, ahol élhette a hátrahagyott életének utánzatát. Saját maga főzött, takarított, szőtt és kertészkedett. Igyekezett belevonni ebbe Kaguyát is, akinek ez volt az egyetlen öröme a városban. Jószívű volt, és ő tényleg azt akarta a lányának, ami boldoggá teszi. Persze ő is örült a palotájuknak. A két szülő közül azért ő volt a szimpatikusabb, legalábbis nekem.


Természetesen nem ez a négy szereplő alkotta a filmet, de én őket gondoltam fontosnak. Köszönöm, hogy elolvastad az ismertetőt, és mindenképp nézd meg a filmet is! Kommentelni lehet, várom a visszajelzéseket a bloggal kapcsolatban. Látogass el máskor is, várlak!

Kapcsólódó:

forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szkielet Smoka Zaczarowane Szablony